dinsdag 18 oktober 2011

'Me will always be me': documentair portret over wat een alcoholverslaving en een depressie met een carrière kunnen aanrichten.

'Me will always be me' (trailer) van Sjoerd Tanghe gevonden via Vimeo.

In het kader van het Gentse Filmfestival wordt de korte documentaire 'Me will always be me' vertoond. In deze montage portretteert de jonge filmmaker Sjoerd Tanghe zijn vader Dirk (55), de bekende theaterregisseur die met zijn stuk 'Romeo en Julia' in het verleden een belangrijke Nederlandse theaterprijs won. Naar aanleiding van deze prijs werd Dirk Tanghe ooit door de Nederlandse televisie geïnterviewd. Het is ook dit gesprek, afgewisseld met een beeld van dezelfde regisseur die zoveel jaar later in zijn eentje een kamer in een Pittemse ontwenningskliniek behuist, die deze documentaire in gang schiet. In de periode tussen die twee beelden raakte de carrière van vader Tanghe door depressies en een drankverslaving immers in het slop. Omdat hij geen theater meer kon maken zoals hij dat zelf wilde en omdat er hierdoor binnenin hem iets brak. Momenteel is de gevierde theatermaker terug aan het regisseren geslagen in het amateurcircuit. Door een vandaag gepubliceerd interviewgesprek met de jonge Sjoerd is dit bijzonder vader-zoonproject ook De Standaard niet ontgaan.
Over de link depressie-alcoholverslaving vind je in onze collectie al behoorlijk wat materiaal. Ziehier, een willekeurige selectie...

Misverstanden en mythes: om bij verslaafden met comorbide angst- en stemmingsstoornissen terugval in middelengebruik te voorkomen is een gecombineerde behandeling noodzakelijk
Directieve Therapie
Vol. 27, nr. 2, blz. 67-68
2007
De auteur gaat in op het misverstand dat verslaafden die ook lijden aan angststoornissen of depressieve stoornissen baat zouden hebben bij een gecombineerde behandeling die tot minder terugval in middelengebruik zou moeten leiden.

Alcohol consumption as a risk factor for anxiety and depression: results from the longitudinal follow-up of the National Psychiatric Morbidity Survey
British Journal of Psychiatry
Vol. 187, december, blz. 544-551
2005
The authors examined whether excessive alcohol consumption is a risk factor for anxiety and depression in the general population and whether anxiety and depression are risk factors for excessive alcohol consumption.

The costs of treating persons with depression and alcoholism compared with depression alone
Psychiatric Services
Vol. 54, nr. 8, blz. 1095-1097
2003
The author provides data on treatment costs and utilization by persons with depression and alcoholism compared with depression alone.

Knuffels in de kelder
Waard, A. de
138 p.
2000
De moeder van Sterre en Joeki is verslaafd aan alcohol. Als Sterre geen boodschappen doet, kookt en voor haar broertje zorgt, dan doet niemand het want de moeder van Sterre ligt bijna altijd in bed en haar vader is weinig thuis. Sterre schaamt zich daarvoor en daarom durft ze ook nooit iemand mee naar huis te nemen. Als haar vader dan ook nog besluit om bij zijn vriendin te gaan wonen, wordt het Sterre te veel. Dit boek is bedoeld voor kinderen vanaf 9 jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten