woensdag 31 augustus 2011

Stop depressie en zelfmoord in 7 dagen!


Deze provocerende uitroep-titel gooide psychotherapeut Bob Vansant afgelopen maandag op de boekenmarkt. In een gesprek dat Het Laatste Nieuws hierover onlangs met hem had, vertelde de auteur over de keuze van deze titel: "Die titel doet denken aan veel andere slogans, meestal nonsens, zoals 'Verlies vijf kilo in tien dagen!' of 'Plat buikje zonder dieet!'. Maar dat is de bedoeling.(...) Soms moet je gewoon stoppen met zagen en met memmen - dat soort woorden gebruik ik ook tegen mijn cliënten - en in actie schieten. Wie uit de put wil geraken, moet stoppen met graven, zo simpel is het."
De klassieke aanpak van psychotherapie bij de behandeling van depressieve cliënten liet Vansant een tijdje geleden al achter zich. Om redenen dat die niet altijd evenveel zin hebben, zette hij al die therapeutische oefeningen bij het grof huisvuil en schaarde Vansant zich achter het predicaat van de grotere effectiviteit van een duidelijke ommezwaai bij de aanpak van depressie: "Drastisch afrekenen met depressie vérgt drastische veranderingen. Net zoals we in 1 minuut tot zelfmoord kunnen beslissen, kan je je leven redelijk prompt omgooien naar de andere kant. Maar je moet wel keuzes durven maken. Vaak hoor ik mensen vragen: 'Dokter, zorg dat ik terug de oude word.' Maar de oude word je wellicht niet meer. Wel hopelijk een nieuwe. Depressie vraagt om actie - dus wend de luttele energie die je nog hebt aan om je leven te overdenken en te hertekenen. Je móet bij de fond stilstaan om iets wezenlijks te veranderen. Die klik maken, kan het verschil zijn tussen zelfmoord en leven. Tussen uit de put geraken of er blijven inzitten."
Sinds begin deze week ligt het boek 'Stop depressie en zelfmoord in 7 dagen!' bij de plaatselijke boekenboer. Op zijn Facebookprofiel geeft Vansant zelf aan dat er alleen al in 'De Standaard Boekhandel' sindsdien 688 exemplaren van zijn jongste over de toonbank zijn gegaan. In afwachting van zijn laatste kan je ondertussen in ons documentatiecentrum terecht om één van Vansants vorige titels uit te lenen. Wij hebben ze namelijk alle vier in onze collectie...

Dagboek van een psychotherapeut
Vansant, B.
214 p.
2005
Als psychotherapeut begeleidde de auteur duizenden cliënten. Tijdens deze therapeutische consultaties, die hij ont-moetingen noemt, kreeg hij heel wat leed te horen en werden hem geheimen toevertrouwd. Maar hoe ging hij zélf om met deze gesprekken die vaak over incest, kindermishandeling, verlies, agressie en zingeving gingen? Vansant hield een persoonlijk dagboek bij waarin hij zijn overpeinzingen neerschreef en probeerde de trauma's die hij te horen kreeg te verwerken.


Hoe kan ik helpen? Omgaan met de depressie van anderen: de meest gestelde vragen
Vansant, B.
191 p.
2003
Hulpboek voor de omgeving van iemand met een depressie. Ook zij hebben het vaak niet gemakkelijk met de situatie die een depressie met zich meebrengt. Zij voelen zich vaak slachtoffer of schuldig bij zoveel leed. Dit boek doet tips en suggesties van de hand om meer 'helpend aanwezig' te zijn. Met getuigenissen en interviews met familieleden van depressieve mensen.

Alleen met mezelf: de psycho-logische gids voor alleenstaanden en voor hen die zich alleen voelen
Vansant, B.
224 p.
2001
Een derde van alle huishoudens zijn alleenstaanden of eenoudergezinnen. Zij stelden psychotherapeut Vansant vele vragen - over relaties, gevoelens, ... - waarop hij samen met hen een antwoord zocht. De antwoorden werden in 600 sleutelwoorden samengebracht.

Depressie is geen ziekte: depressie als positief kruispunt in je leven
Vansant, B.
220 p.
1999
De auteur legt op kritische wijze de maatschappelijke wortels van het fenomeen depressie bloot. Hij bepleit een maatschappelijke aanpak tegenover de farmaceutische en biologische psychiatrie. Dit boek wil duidelijk maken dat mensen met een depressie niet gestoord maar wel verstoord zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten