vrijdag 1 april 2011

Het hoogst persoonlijke relaas van een baanbrekende psychiater.


"Zo simpel, je doet elke dag het normale wat gedaan moet worden, en je patiënten merken dat: als je werkt met hen alleen, en de vrijwilligers erbij, dan worden ze beter, dan herstellen ze. Dat is mijn idee van de Langsamkeit, een woord waarvoor in het Nederlands de lelijke vertaling langzaamheid bestaat."

Uit: Petry, D., Uitbehandeld, maar niet opgegeven. Het persoonlijke verhaal van een psychiater over zijn patiënten, 2011, Amsterdam, Ambo, p. 13.


Voor zijn behandelmethode volgens het principe van 'rehabilitatie' en zijn jarenlange inspanningen voor chronische psychiatrische patiënten ontving de Duitse psychiater Detlef Petry in 2001 de Ereprijs van het Nationaal Fonds Geestelijke Volksgezondheid. Na de NCRV-televisiedocumentaire 'Uitbehandeld, maar niet opgegeven' (2004) is er nu dit boek waarin Petry op persoonlijke wijze zijn behandelmethode uit de doeken doet. Die bestaat hieruit dat hij niet enkel naar de ziekteverschijnselen kijkt maar zich ook verdiept in het levensverhaal van zijn patiënten met als doel hen weer aan het leven te laten deelnemen. Een methode met succes toegepast in het Maastrichtse psychiatrisch ziekenhuis Vijverdal.
Naast tien tijdschriftartikels en nog vier andere boektitels van dezelfde auteur is deze pas verschenen uitgave van Detlef Petry vanaf vandaag bij ons uitleenbaar!   

Televisietip: met de themaweek ‘Waar het hoofd vol van is…’ duikt digitaal documentairekanaal Holland Doc 24 van zaterdag 2 tot en met vrijdag 8 april in de diagnostiek en behandeling van psychische ziektebeelden.

Leestip: in het jongste decembernummer van Psyche, ons kwartaaltijdschrift, is een interview met Detlef Petry opgenomen. Onder de titel 'Langzaamheid als middel voor herstel' spreekt hij over zijn allergrootste passie: de zorg voor de ernstig psychisch zieke burger.   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten