donderdag 25 augustus 2011

Over hooggevoeligheid, zomerkampen en onze prikkelvolle samenleving...

"Want, veel intensiever dan de gemiddelde mens. Hun zenuwstelsel is fijner afgesteld, waardoor ze zich sneller ontroerd voelen en vaak ook fysiek gevoeliger zijn. Het is zeker geen ziekte. Veeleer een karaktertrek, of een temperament. Zulke mensen hebben het in onze huidige samenleving, met zijn overvloed aan prikkels, almaar moeilijker. Wij leren deze tieners om grenzen te trekken en goed voor zichzelf te zorgen."
Aan het woord is Ilse Van den Daele, oprichtster van HSP Vlaanderen, die speciale zomerkampen inricht voor hooggevoelige kinderen en jongeren. In datzelfde dagbladartikel (De Standaard, 23/08) komt ook de dertienjarige deelneemster Liesbeth Verlaeckt even aan het woord. In een aantal treffende zinnen drukt zij de problematische omgang met haar hooggevoeligheid uit: "Ik wil alles perfect doen voor anderen, maar door mijn klunzigheid loopt het soms mis. Dan word ik snel emotioneel, wat dan weer voor ruzie zorgt. Als ik dan mensen kwets, ben ik daar echt kapot van. Dat háát ik het meest aan mezelf: dat ik niet pas in de normale wereld."
Mensen die meer willen lezen over het thema 'hoogevoeligheid' kunnen altijd bij ons terecht. Wij bezitten een aantal boeiende hooggevoeligheidstitels...

Hoe mensen lichaam zijn: hooggevoeligheid als cultuur
Lemmens, H.
250 p.
2009
Autisme en hooggevoeligheid komen aan de orde als onderdeel van een groter geheel. Volgens de auteur is de westerse cultuur in een hooggevoelige fase gekomen en bieden hooggevoeligheid en hoogbegaafdheid een impuls tot vernieuwing van onze cultuur, in de richting van een zachtere omgang met het lichamelijke. Lemmens vindt het tijd voor een nieuw denkkader waarin de ziel een plaats krijgt toebedeeld en het individu serieus wordt genomen.

Het elastiek tussen lichaam en ziel: verkenningen in het grijze gebied tussen hooggevoeligheid en autisme
Lemmens, H.
206 p.
2008
De auteur gaat uit van een ziel die het lichaam bewoont. Bij ieder mens is er een verbinding tussen lichaam en ziel die losser of vaster kan zijn. Als de ziel los met het lichaam verbonden is, is het elastiek als het ware een beetje uitgerekt. Dat is ook zo bij kinderen met autisme, maar dan in extreme mate. Autisme wordt in dit boek gezien als een extreme vorm van hooggevoeligheid.

Gids voor hooggevoeligen: strategieën voor overleven
Marletta-Hart, S.
160 p.
2006
Zolang hooggevoeligen hun eigen gevoeligheid niet onderkennen, lijden ze. Althans de auteur van dit boek. We leven in een snelle wereld van gewin en succes waarin een langzame, bedachtzame hooggevoelige zich vaak overrompeld en onder druk gezet voelt. Stress en verlies van levenskwaliteit zijn dikwijls het gevolg. Om gelukkig en gezond te blijven, zullen hooggevoeligen een levensstijl moeten kiezen die bij hen past. Deze uitgave richt haar schijnwerpers op diverse levensgebieden zoals werk, wonen, seksualiteit, kinderen en spiritualiteit.

Voluit leven met hooggevoeligheid
Marletta-Hart, S.
286 p.
2006
Praktisch werkboek over hooggevoeligheid dat stapsgewijs de overgevoeligheid wil benutten om de persoonlijke groei te bevorderen.

Overlevingsgids voor hooggevoeligen
Mesich, K.
136 p.
2005
De auteur, zelf hooggevoelig, geeft tips, adviezen, meditatieoefeningen en visualisaties voor mensen die zeer gevoelig zijn voor de prikkels uit hun omgeving.

2 opmerkingen:

  1. Super! Dank je wel om deze boeken te delen.
    Hooggevoelige jongeren kunnen vanaf september ook terecht om de Mannaz School.
    Meer info vind je op : www.mannazschool.be

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Anyk,

    Bedankt voor je reactie. Ik heb je blog alvast in onze websitecatalogus opgenomen.

    Groeten!

    Bjorn (documentalist VVGG vzw)

    BeantwoordenVerwijderen