vrijdag 24 mei 2013

"We zijn doorgeschoten in diagnoses voor stoornissen die er geen zijn."

Dat de gerenommeerde Amerikaanse psychiater Allen Frances, in een vorig leven nog medewerker van de DSM-IV, niet te spreken is over de onlangs verschenen herziene editie van deze diagnostische gids voor psychische stoornissen, DSM-5 geheten, is zoiets als beweren dat de daden van het nieuwe Antwerpse stadsbestuur onopgemerkt voorbijgaan. Daarom zette de professor al zijn grieven op een rijtje en bundelde die tot een boek dat sinds kort, als 'Terug naar normaal', ook in het Nederlands te verkrijgen is.
In zijn kritiek laat DSM-afvallige Frances zien hoe onsamenhangende definiëringen in dit nieuwe diagnostische handboek zijn getuimeld en hoe die regelmatig met de nodige twijfel door zowel behandelaars, verzekeraars, farmaceutische bedrijven als patiënten worden gebruikt. Op die manier breekt de DSM heel doortastend in de levens van een heleboel mensen in. Ook de budgetten, bestemd voor de geestelijke gezondheidszorg, worden er voor een groot stuk door bepaald. Frances waarschuwt in 'Terug naar normaal' voor de misstanden die hieruit voortvloeien. Want geen enkel ander medisch handboek heeft zo'n impact op de levens van mensen, aldus de Amerikaanse psychiater, terwijl in geen enkele andere medische discipline de onzekerheid die er achter schuil gaat zo groot is.
Recensent Geerdt Magiels roemt deze DSM-kritiek enerzijds als een vlammend betoog tegen alles wat er fout kan gaan in de psychiatrie van vandaag, maar heeft het tegelijkertijd over een warm betoog voor het belang van diezelfde psychiatrie die heel wat mensen helpt. Op cobra.be stelt hij het als volgt: "Frances wijst op het dramatische feit dat een heleboel mensen niet behandeld worden. Hij is geen tegenstander van behandeling. Naast de gevallen waarin het fout gaat, geeft hij ook voorbeelden van waar de psychiatrie mensen helpt en geneest. Hij laat niet na te benadrukken dat er tien keer meer mensen geholpen worden dan er zijn waarbij de therapie faalt of het zelfs nog erger maakt. Hij wil vooral waarschuwen voor misbruik van een goed bedoeld instrument dat ongewild, maar ondertussen niet meer onopgemerkt schade kan berokkenen."
Wij kunnen natuurlijk niet achterblijven en daarom vind je Frances' kritische relaas sinds kort ook in onze collectie terug...


De Amerikaanse psychiater Allen Frances, ooit voorzitter van de DSM-IV Task Force, is tegenwoordig een van de meest gezaghebbende critici van de DSM-5, de nieuwe editie van het diagnostische handboek voor psychische stoornissen. Aan de hand van de geschiedenis van de psychiatrie beschrijft hij de excessen in de huidige psychiatrische diagnostiek. Frances waarschuwt voor 'diagnostische inflatie' en 'overmedicatie'. Volgens de professor verwarren snel gestelde diagnoses somatische klachten met psychische stoornissen waardoor de grens tussen 'normaal' en 'gestoord' in de DSM-5 radicaal verschuift. Hij vreest dat de maatschappelijke consequenties (onderwijs, rechtspraak,…) voor de behandeling van de zogeheten nieuwe 'patiënten' niet te overzien zijn. 

Terug naar normaal: inside informatie over de epidemie van psychische stoornissen, DSM-5, Big Pharma en de medicalisering van het dagelijks leven / A. Frances. - Amsterdam :  Nieuwezijds, 2013. - 318 p.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten