donderdag 24 februari 2011

Gokken: denksport of verslaving?


Donald Van Rossem van de Vereniging Hulp aan Gokverslaafden en Omgeving schat dat ongeveer twintig procent van de gokverslaafden verslaafd is aan poker. "Maar de omvang van het probleem is moeilijk in te schatten omdat de meeste probleemgokkers achter hun computer zitten of in verborgen achterkamertjes spelen." Bij de kansspelcommissie kunnen pokerspelers die kampen met een verslaving vragen om zich te laten uitsluiten van kansspelen. Sinds de nieuwe wetgeving kan zo'n aanvraag ook gedaan worden door familie of hulpverleners die de betrokkene bijstaan. Op dit ogenblik staat de aanvragenteller op 5.000. Ook de Werkgroep tegen Gokverslaving is gelinkt aan Van Rossems initiatief.
(Knack, 02/02/2011)


Ons documentatiecentrum bezit een aantal publicaties die de problematiek van de gokverslaving behandelen:

Alcohol, illegale drugs, medicatie en gokken. Recente ontwikkelingen in Vlaanderen 2005-2006
Donder, E. De
261 p.
2007
Dit naslagwerk geeft een overzicht van de meest recente cijfers over alcohol, illegale drugs, medicatie en gokken. Opinies over en gevolgen van middelengebruik en gokken komen in deze publicatie uitgebreid aan bod.
           
Draaiboek homeparty. Voor het verwerven en voorlichten van moeilijk bereikbare autochtone en allochtone ouders over het gebruik van alcohol, drugs en gokken door hun kinderen
Riper, H. (e.a.)
67 p.
2004
Dit draaiboek bevat een concreet stappenplan voor het opzetten, uitvoeren en evalueren van een homeparty: een laagdrempelige interventie om moeilijk bereikbare ouders voor voorlichtingsbijeenkomsten over middelengebruik door hun kinderen te werven. Wat is het doel, de doelgroep en de werkwijze van zo'n homeparty als interventiemiddel? Achtereenvolgens komen het projectplan, de organisatie, de uitvoering en de evaluatie van een homeparty aan de orde. De bijlage bevat praktische instrumenten voor de uitvoering van een dergelijk project.

Wat je moet weten over gokken
Smeaton, M. en Bellringer, P.
56 p.
2004
In dit boek kan je lezen hoe en waar te gokken. Er staat van alles in over gokhallen, casino's, krasloten, loterijen,... Wat gebeurt er als het gokken uit de hand loopt en iemand verslaafd raakt? Deze uitgave gaat in op de geschiedenis van het gokken en vertelt hoe je gokverslaving kunt herkennen en wat je eraan kunt doen.

Achilles. Leefstijltraining 1. Alcohol, middelengebruik en gokken. Handleiding voor de trainer
Wildt, W.A.J.M. de
76 p.
2002
Achilles. Leefstijltraining 1. Alcohol, middelengebruik en gokken. Werkboek voor de trainer
Wildt, W.A.J.M. de
28 p.
2000
Dit is een 4-gesprekken-module bestaande uit twee delen en gericht op kortdurende interventie bij problematisch middelengebruik of gokgedrag. Deze bestaat uit een handleiding voor de trainer en een werkboek voor de trainer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten