vrijdag 11 februari 2011

Voorjaar 2011: nieuwe publicaties in ons documentatiecentrum.

Een keur uit de nieuwe publicaties die vanaf vandaag in ons documentatiecentrum uitgeleend kunnen worden...



David Dewulf introduceerde de term mindfulness in 2002 in Vlaanderen. Mindfulness stoelt op het versterken van de aandachtsfuncties waardoor je houding positiever wordt en de kans op depressie of burn-out aanzienlijk vermindert. De mindful box: 7 inzichten voor je levenswerk helpt lezers betere en efficiëntere prestaties te leveren op het werk en creatief om te springen met de belans werk-privé. David Dewulf: "Als je dat leuk vindt, ga dan op een kermismolen zitten. Het doet er niet toe dat dat niet zou passen bij een directeursfunctie. Stretch je eigen levensvreugde, geniet van de kleine en van de goede dingen van het leven en wees dankbaar. Succesvolle mensen zijn dankbare mensen."       

De mindful box : 7 inzichten voor je levenswerk / D. Dewulf. – Roeselare : Roularta, 2010. – 207 p.



"Ooit was een melancholicus een verfijnd wezen naar wie iedereen opkeek. Vandaag is hij een depressieve stumper. De Zweedse hoogleraar Karin Johannisson schreef een geschiedenis van de kwaal die Kafka op de been en Proust in zijn bed hield." Zo begint Marnix Verplancke, recensent bij De Morgen, zijn bepreking van het boek De kamers van de melancholie. Over angst, verveling en depressie. In deze publicatie beschrijft de auteur, aan de hand van sprekende voorbeelden uit de kunst, literatuur en wetenschap, de verschillende typen van melancholie en haar verschijningsvormen. Johannisson dook daarvoor onder meer in medische rapporten en patiëntenverslagen. Een gevoel van verlies, onverschilligheid, kwetsbaarheid en overgevoeligheid zijn typische eigenschappen die melancholie begeleiden. Zo liet de bekende Franse schrijver Marcel Proust zijn muren met kurk bekleden om geen storende geluiden te moeten horen en was hij daarenboven zo gevoelig voor etensgeuren dat hij het niet kon verdragen dat er in zijn huis gekookt werd.

De kamers van de melancholie: over angst, verveling en depressie / K. Johannisson. – Amsterdam : Ambo, 2010. – 351 p.



"Als je het over geluk hebt, spreken mensen over een ondergaande zon, een vlinder die op de schouder komt zitten, en nog meer van die softe dingen. We staan ondertussen al veel verder. Pakweg dertig jaar geleden kreeg je geen subsidie om geluk te gaan bestuderen, wel om schizofrenie en depressie te onderzoeken. Absurd toch? Mensen die zich ongelukkig voelen, zijn niet gek of ziek." Aan het woord is Leo Bormans, hoofdredacteur van Klasse en schrijver van het boek Geluk. The world book of happiness, een bundeling kennis over geluk. Bormans verzamelde de afgelopen twee jaar de belangrijkste onderzoeksresultaten van een aantal positieve psychologen van over de ganse wereld en vertaalde die naar een breed publiek. Wereldwijd wetenschappelijk onderzoek gelinkt aan dagdagelijkse inzichten. Een globale visie op alle facetten van geluk. De rol van geld, gezondheid, succes, warmte, vrije wil, humor, pijn, verdriet, familie, relaties,... en hun bijdrage in ieders geluk en het geluk van groepen en volledige landen. Deze uitgave is een zoektocht naar een universeel geluksmodel.

Geluk. The world book of happiness:  de wijsheid van 100 geluksprofessoren uit de hele wereld / L. Bormans. – Tielt : Lannoo, 2010. – 349 p.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten