woensdag 25 mei 2011

Een boekvoorstelling of een vormingsproject in de geestelijke gezondheidssfeer? Kom daarna/daarvoor eens tot bij ons...

boekvoorstelling Detlef Petry

Aanstaande zaterdag 28 mei praat Erik P.A. Stevens, directeur van het Gentse PC Sint-Jan de Deo, in de Antwerpse boekhandel De Groene Waterman met Detlef Petry, als psychiater verbonden aan verschillende psychiatrische instellingen, over zijn levenservaringen en de evolutie in de psychiatrische zorg. Aanleiding van dit gesprek is de uitgave van 'Uitbehandeld, maar niet opgegeven', het nieuwste boek van Petry. Daarin heeft deze psychiater het uitgebreid over zijn eigen behandelmethode waarin hij niet alleen naar de ziekteverschijnselen van zijn patiënten kijkt maar zich ook verdiept in het levensverhaal van elk van hen. Hierdoor bouwt de arts een persoonlijke band met ze op, praat met ze, bezoekt met hen plaatsen uit hun verleden en ontmoet zelfs familieleden. Petry’s sleutelwoord in deze behandelmethode heet rehabilitatie. Zijn doel: patiënten weer deel laten nemen aan het leven. De resultaten van zijn aanpak zijn op zijn minst verbluffend te noemen.
De boekvoorstelling zelf begint om 14.00 u. en het einde is voorzien om 16.00 u. Hoe je het best tot in De Groene Waterman komt, vertelt men je hier.

Ondertussen kan je altijd in ons documentatiecentrum terecht voor heel wat materiaal, vier boeken en verschillende tijdschriftartikelen, van de de hand van Detlef Petry waarin hij verhaalt over de zorg en de rehabilitatie van chronische patiënten in de psychiatrie.


vormings- en preventieproject 'Jong geleerd, goed gehuurd'

Huurdersbond Oost-Vlaanderen vzw is een juridische organisatie die advies verstrekt aan private en sociale huurders. In 2010 ging het vormings - en preventieproject ‘Jong geleerd, goed gehuurd’ van start met de financiële ondersteuning van de Stad Gent. In oorsprong richtte het project zich naar laatstejaarsleerlingen uit BuSo, BSO en TSO. Omwille van de positieve reacties en de grote respons werd het project met een jaar verlengd en uitgebreid naar andere doelgroepen die wat extra juridische steun kunnen gebruiken, waaronder ook mensen met een psychische beperking.
Vanaf 1 mei 2011 kan deze speciale doelgroep, door zich in te schrijven voor dit project dat een vorming van een tweetal uren inhoudt, dan ook een beroep doen op de diensten van Huurdersbond Oost-Vlaanderen vzw. De belangrijkste elementen waar mensen met psychische problemen aandacht voor moeten hebben bij het afsluiten van een huurovereenkomst staan tijdens deze vorming centraal. Vaak voorkomende huurproblemen worden uitgelegd en tal van juridische concepten op een heldere manier, aan de hand van alledaagse situaties, toegelicht.
Voor meer informatie omtrent de verdere inhoud van dit project of een eventuele inschrijving stuur je best een mailtje naar An Boel, projectmedewerkster van 'Jong geleerd, goed gehuurd'.  

De trefwoorden 'resocialisatie' en 'psychische problemen' zijn in onze catalogus goed voor zo'n twintigtal treffers. Een uitbreiding van de zoekopdracht naar 'psychiatrisch patiënt' levert meer dan 80 resultaten op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten